Social Items

Jika menggunakan abu jang sukatannya 1-2 ketul abu jang dengan air 10 liter. Keluarkan sotong buang airnya dan diganti dengan air baru.


Sotong Kering Ni Liatnya Bukan Main Lagi Nak Lembutkan Boleh Buat Begini Keluarga

Maknanya 1 bahagian air abu dicampur dengan 10 bahagian air paip menggunakan penyukat yang sama.

Rendam sotong kering dengan air abu. Seterusnya kita rendam sahaja sotong kering tadi kedalam air abu. Terdapat jenis serbuk juga dijual dalam bentuk ketulan kecil. Dan sebelum di masak sambal sotong tu Sis goreng dengan minyak sesudu dalam kuali kasi dia kecut.

Masukkan air abu dan air paip ke dalam bekas untuk merendam sotong kering. Kisar bawang besar bawang putih dan halia sehingga halus. Setelah 6 jam sotong.

Kemudian kita sediakan air untuk merendam sotong tersebut dengan nisbah 1 air abu dan 10 air bersih 110. Abu chang paling cepat setakat ni nak lembutkan sotong kering sebab guna 3-4 jam je. Apabila sotong kering anda bertukar saiz dua kali dari saiz asal ia bermakna sotong kembang anda telah sedia.

Apabila sotong kering anda bertukar saiz dua kali dari saiz asal ia bermakna sotong kembang anda telah sedia. Orang kata kalau guna banyak sangat nanti rasanya tak sedap. Dengan gunakan cara ni air.

Seeking kenyal tapi lembut bila digigit. Rendam dalam air yang dicampur soda bikarbonat. Air abu ni adalah larutan pekat abu chang.

Cara nak menyediakan sotong kembang bermula dengan membasuh dahulu sotong kering dengan air yang bersih yang terbaik di basuh 3 kali. Pastikan sotong tenggelam dalam air sepenuhnya tambah abu chang yang dihancurkan jadi ketulan kecil. Yg janggut tu ker or sayap sotong.

Sotong kering direndam dengan air abu dan air paip dalam nisbah 1. Maknanya 1 bahagian air abu dicampur dengan 10 bahagian air paip menggunakan penyukat yang sama. Kena rendam dengan air soda ke.

Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Terdapat jenis serbuk juga dijual dalam bentuk ketulan kecil. Maknanya 1 bahagian air abu dicampur dengan 10 bahagian air paip menggunakan penyukat yang sama.

Pada esoknya tukar air rendaman sotong dengan air ais yang ditambah dengan 1 sudu besar baking powder dan 1 sudu besar serbuk soda masakan. Abu chang juga dikenali sebagai kapurubat sotong ubat mi dipanggil tawas bagi sesetengah tempat. Rendam dengan abu sebab orang dulukan kebanyakannya masak gunakan dapur kayu tapi hasilnya kurang memuaskan sotong kering lebih liat dan lebih lambat nak kembang.

Kemudian sotong kering di rendam di dalamnya selama lebih kurang 5 jam atau sehingga sotong kembang. Biarkan melarut dalam air tambah hingga air terasa licin dijari. Try kali ke 2 Nadz just rendam 4 jam saja.

Nisbah campuran air abu kepada air paip adalah seperti berikut. Bila sotong dah cukup kembang tukarkan air rendaman tadi dengan air biasa. 4 Rendam sotong kering bersama abu chang.

Pastikan sotong tenggelam dalam air sepenuhnya tambah abu chang yang dihancurkan jadi ketulan kecil. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama cili kisar dengan api perlahan sehingga benar benar garing. Rendam sotong kering bersama abu chang.

Penggunaan air abu soda adalah cara paling popular digunakan oleh kebanyakan penggemar sotong kering untuk melembutkan dan mengembangkan sotong kering. Dekat sesetengah kawasan abu chang ni dipanggil juga sebagai tawas atau kapur sotong. Basuh dan potong kecil.

Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. 20-9-2006 0122 PM nak tanya sotong kering yg camner. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.

Elok je dia kembang dan lembut. Sotong kering direndam semalaman dengan air biasa. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.

Setelah garing masukkan gula terlebih dahulu da kacau sehingga gula. Abu chang ni tak boleh letak banyak sebab bau dia nanti boleh buat sotong jadi pahit. Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi.

Cara buat Sotong Rendam sotong kering semalaman dengan air biasa. Rendam pula sotong dengan air. Biarkan melarut dalam air tambah hingga air terasa licin dijari.

Cara buat Sotong Rendam. Abu chang juga dikenali sebagai kapurubat sotong ubat mi dipanggil tawas bagi sesetengah tempat. Walaupun tahu dengar cerita sotong kembang pun tak boleh nak makan selalu betul ke tidak niyang wani pergi buat hanya hp kan dalam periuk noxxa dalam 20 minit jugak la baru lembut.

Tambah air abu hingga air rendaman terasa licin di jari. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Saya tidak putus asa mencari maklumat berkaitan sotong kering dan akhirnya berjumpa dengan teknik rendaman sotong kering yang saya kira paling selamat berbanding kedua-dua cara diatas.

Pastikan abu chang tu larut dalam air. Nisbah penggunaan air abu dengan air biasa adalah 110. Sotong kering ni Sis tak rendam pun dengan abu kasi kembang sebab sotongnya jenis saiz kecil dan nipis.

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Tujuannya adalah untuk mengelakkan bau kapur tadi Satu lagi cara orang dulu-dulu. Masukkan air abu dan air paip ke dalam bekas untuk merendam sotong kering.

Setelah 8 jam sotong. Sis hanya rendam dengan air suam dulu beberapa jam bila dah kembang betul baru Sis bilas rendam dengan air panas. 10 selama 6 jam diikuti dengan air panas selama 1 jam.

Pada esoknya tukar air sotong dengan air ais yang ditambah 1 sudu besar baking powder dan 1 sudu besar serbuk soda. Kalu janggut tu rendam air. Nisbah campuran air abu kepada air paip adalah seperti berikut.

Masa pergi tu tahun lepas dalam tahun ni banyak kali jugak la makan sotong kering tapi masalahnya sotong kering ni ia kena rendam dengan air abu chang barulah kembang sekembang kembangnya. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Masukkan sotong kering ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 8 jam atau semalaman.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Air Abu 1 cawan dan dicampurkan dengan air biasa paip disukat menggunakan Cawan yang sama 10 cawan. Dan berapa lama nak rendam sotong tu.

Rendam sotong dengan abu chang. Biarkan sotong kering ini berada dalam air. Keluarkan sotong buang airnya dan diganti dengan air.

Pernah jumpa yang macam kapur tu untuk rendam sotong tapi tak tahu banyak mana nak guna.


Sotong Kering Ni Liatnya Bukan Main Lagi Nak Lembutkan Boleh Buat Begini Keluarga


Facebook


Sotong Kering Ni Liatnya Bukan Main Lagi Nak Lembutkan Boleh Buat Begini Keluarga


Tips Mudah Lembutkan Sotong Kering Siap Tak Ada Bau Sinaran Wanita


Koleksi Resepi Resepi Unik Dan Kreatif Merendam Dan Melembutkan Sotong Kering Teknik 1 Kat Bawah Ni Admin Tunjukkan Cara Pertama Nak Rendam Sotong Dengan Ubat 1 Mula Mula Masukkan Sotong Kering Ke


Rendam Sotong Kering Dengan Air Abu

Jika menggunakan abu jang sukatannya 1-2 ketul abu jang dengan air 10 liter. Keluarkan sotong buang airnya dan diganti dengan air baru.


Sotong Kering Ni Liatnya Bukan Main Lagi Nak Lembutkan Boleh Buat Begini Keluarga

Maknanya 1 bahagian air abu dicampur dengan 10 bahagian air paip menggunakan penyukat yang sama.

Rendam sotong kering dengan air abu. Seterusnya kita rendam sahaja sotong kering tadi kedalam air abu. Terdapat jenis serbuk juga dijual dalam bentuk ketulan kecil. Dan sebelum di masak sambal sotong tu Sis goreng dengan minyak sesudu dalam kuali kasi dia kecut.

Masukkan air abu dan air paip ke dalam bekas untuk merendam sotong kering. Kisar bawang besar bawang putih dan halia sehingga halus. Setelah 6 jam sotong.

Kemudian kita sediakan air untuk merendam sotong tersebut dengan nisbah 1 air abu dan 10 air bersih 110. Abu chang paling cepat setakat ni nak lembutkan sotong kering sebab guna 3-4 jam je. Apabila sotong kering anda bertukar saiz dua kali dari saiz asal ia bermakna sotong kembang anda telah sedia.

Apabila sotong kering anda bertukar saiz dua kali dari saiz asal ia bermakna sotong kembang anda telah sedia. Orang kata kalau guna banyak sangat nanti rasanya tak sedap. Dengan gunakan cara ni air.

Seeking kenyal tapi lembut bila digigit. Rendam dalam air yang dicampur soda bikarbonat. Air abu ni adalah larutan pekat abu chang.

Cara nak menyediakan sotong kembang bermula dengan membasuh dahulu sotong kering dengan air yang bersih yang terbaik di basuh 3 kali. Pastikan sotong tenggelam dalam air sepenuhnya tambah abu chang yang dihancurkan jadi ketulan kecil. Yg janggut tu ker or sayap sotong.

Sotong kering direndam dengan air abu dan air paip dalam nisbah 1. Maknanya 1 bahagian air abu dicampur dengan 10 bahagian air paip menggunakan penyukat yang sama. Kena rendam dengan air soda ke.

Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Terdapat jenis serbuk juga dijual dalam bentuk ketulan kecil. Maknanya 1 bahagian air abu dicampur dengan 10 bahagian air paip menggunakan penyukat yang sama.

Pada esoknya tukar air rendaman sotong dengan air ais yang ditambah dengan 1 sudu besar baking powder dan 1 sudu besar serbuk soda masakan. Abu chang juga dikenali sebagai kapurubat sotong ubat mi dipanggil tawas bagi sesetengah tempat. Rendam dengan abu sebab orang dulukan kebanyakannya masak gunakan dapur kayu tapi hasilnya kurang memuaskan sotong kering lebih liat dan lebih lambat nak kembang.

Kemudian sotong kering di rendam di dalamnya selama lebih kurang 5 jam atau sehingga sotong kembang. Biarkan melarut dalam air tambah hingga air terasa licin dijari. Try kali ke 2 Nadz just rendam 4 jam saja.

Nisbah campuran air abu kepada air paip adalah seperti berikut. Bila sotong dah cukup kembang tukarkan air rendaman tadi dengan air biasa. 4 Rendam sotong kering bersama abu chang.

Pastikan sotong tenggelam dalam air sepenuhnya tambah abu chang yang dihancurkan jadi ketulan kecil. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama cili kisar dengan api perlahan sehingga benar benar garing. Rendam sotong kering bersama abu chang.

Penggunaan air abu soda adalah cara paling popular digunakan oleh kebanyakan penggemar sotong kering untuk melembutkan dan mengembangkan sotong kering. Dekat sesetengah kawasan abu chang ni dipanggil juga sebagai tawas atau kapur sotong. Basuh dan potong kecil.

Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. 20-9-2006 0122 PM nak tanya sotong kering yg camner. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.

Elok je dia kembang dan lembut. Sotong kering direndam semalaman dengan air biasa. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.

Setelah garing masukkan gula terlebih dahulu da kacau sehingga gula. Abu chang ni tak boleh letak banyak sebab bau dia nanti boleh buat sotong jadi pahit. Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi.

Cara buat Sotong Rendam sotong kering semalaman dengan air biasa. Rendam pula sotong dengan air. Biarkan melarut dalam air tambah hingga air terasa licin dijari.

Cara buat Sotong Rendam. Abu chang juga dikenali sebagai kapurubat sotong ubat mi dipanggil tawas bagi sesetengah tempat. Walaupun tahu dengar cerita sotong kembang pun tak boleh nak makan selalu betul ke tidak niyang wani pergi buat hanya hp kan dalam periuk noxxa dalam 20 minit jugak la baru lembut.

Tambah air abu hingga air rendaman terasa licin di jari. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Saya tidak putus asa mencari maklumat berkaitan sotong kering dan akhirnya berjumpa dengan teknik rendaman sotong kering yang saya kira paling selamat berbanding kedua-dua cara diatas.

Pastikan abu chang tu larut dalam air. Nisbah penggunaan air abu dengan air biasa adalah 110. Sotong kering ni Sis tak rendam pun dengan abu kasi kembang sebab sotongnya jenis saiz kecil dan nipis.

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Tujuannya adalah untuk mengelakkan bau kapur tadi Satu lagi cara orang dulu-dulu. Masukkan air abu dan air paip ke dalam bekas untuk merendam sotong kering.

Setelah 8 jam sotong. Sis hanya rendam dengan air suam dulu beberapa jam bila dah kembang betul baru Sis bilas rendam dengan air panas. 10 selama 6 jam diikuti dengan air panas selama 1 jam.

Pada esoknya tukar air sotong dengan air ais yang ditambah 1 sudu besar baking powder dan 1 sudu besar serbuk soda. Kalu janggut tu rendam air. Nisbah campuran air abu kepada air paip adalah seperti berikut.

Masa pergi tu tahun lepas dalam tahun ni banyak kali jugak la makan sotong kering tapi masalahnya sotong kering ni ia kena rendam dengan air abu chang barulah kembang sekembang kembangnya. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Masukkan sotong kering ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 8 jam atau semalaman.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Air Abu 1 cawan dan dicampurkan dengan air biasa paip disukat menggunakan Cawan yang sama 10 cawan. Dan berapa lama nak rendam sotong tu.

Rendam sotong dengan abu chang. Biarkan sotong kering ini berada dalam air. Keluarkan sotong buang airnya dan diganti dengan air.

Pernah jumpa yang macam kapur tu untuk rendam sotong tapi tak tahu banyak mana nak guna.


Sotong Kering Ni Liatnya Bukan Main Lagi Nak Lembutkan Boleh Buat Begini Keluarga


Facebook


Sotong Kering Ni Liatnya Bukan Main Lagi Nak Lembutkan Boleh Buat Begini Keluarga


Tips Mudah Lembutkan Sotong Kering Siap Tak Ada Bau Sinaran Wanita


Koleksi Resepi Resepi Unik Dan Kreatif Merendam Dan Melembutkan Sotong Kering Teknik 1 Kat Bawah Ni Admin Tunjukkan Cara Pertama Nak Rendam Sotong Dengan Ubat 1 Mula Mula Masukkan Sotong Kering Ke


Show comments
Hide comments

Tidak ada komentar

close