Social Items

Untuk masak sambal seeloknya celur sebentar sotong dalam air mendidih. Dan ketika memasak harus rasa garam supaya tidak berlebihan.


Table For 2 Or More Squids In Soy Sauce Sotong Masak Kicap My Fav Ala Thai 1 Easy Dinner Recipes Crockpot Dinner Recipes Easy Family Asian Recipes

Boleh juga kalau panaskan saja sotong dalam kuali tanpa letak air.

Cara masak sambal sotong tak kecut. Nanti sotong akan jadi keras aka kecut. Masak sotong dengan api dapur yang sederhana cara simmering atau reneh sekurang-kurangnya selama 45 minit. 3 biji cili padi dikisar.

Itulah tips yang saya belajar dari kawan kawan. Masak sotong dengan api dapur yang sederhana cara simmering atau reneh sekurang-kurangnya selama 45 minit. S emasa masak sambal masukkan sotong terlebih dahulu.

Untuk elakkan sambal nanti jadi berair. Selepas sotong dicuci bersih rendam sebentar dalam air bercampur cuka atau perahan limau nipis selama 2-3 mnt. Kalau sambal pun gitu supaya sambal kita nanti tak berair sangat.

Ini yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. Sotong tidak perlu dibasuh sebelum dimasukkan ke dalam sambal. Manakala untuk menjadikan warna sambal yang cantik ialah dengan memasukkan gula terlebih dahulu sebaik bahan tumis garing.

Garam perasa gula melaka kalau takde boleh ganti gula biasa. Meh Nina share bila kuahsambal dah siap masukkan sotong yang dah direndam kat air mendidih tadi pastu gaul-gaul rata masak guna api besar seketika. Biar air sotong keluar sampai kering.

Meh Nina share bila kuahsambal dah siap masukkan sotong yang dah direndam kat air mendidih tadi pastu gaul-gaul rata masak. Kacau dan biarkan sehingga sotong masak. 15gm halia dikisar.

Panaskan minyak dan goreng sotong hingga kekuningan dan angkat. Puashati bila masak saiznya tak terlalu mengecil. Kalau sambal sotong untuk elak sotong berair dan mencemar sambal selepas basuh sotong perapkan dengan garam.

Masukkan cili giling dan sedikit gula merahgula nisanTumis hingga pecah minyak. Selain tuu masak sotong ni tak perlu lama sangat. Tumis dengan gula merah dan gula biasa.

Rendam sotong dalam air panas lebih kurang 5 minit kemudian toskan. Dah kering air sotong barulah masukkan dalam sambal dalam kuali. Kalau gunakan suhu terlalu panas masak di antara 1 minit ke 3 minit saja.

Masukkan air sedikit demi sedikit hingga boleh melekat pada sotong. Ikut sahaja tips dan cara memasak dalam video ini. Oles sedikit minyak pada pemanggang dan panggang sotong sehingga masak.

Masukkan sotong yang ditos bila sambal dah terbit minyak. Ingat ye kalau nak cepat cuma gunakan air panas yang mendidih gunakan masa masak di atas iaitu sama 1-3 minit sajatapi kalau masak masala yang sedap maka elok masak sotong. Rupanya selain rebus sotong antara tip nak masak sotong elok kejadiannya kena ramas sekejap dengan garam sampai berbuih.

Selepas tu bolehlah masak seperti biasa. Masukkan bahan kisarTumis hingga garing. Cara hilangkan air sotong mudah sahaja.

Nanti sotong akan jadi keras aka kecut. Bila dah pandai masak barulah akak suka makan sotong. Kemudian perapkan bersama bahan-bahan yang telah dikisar.

Masukkan cili kisar dan masak di atas api sederhana sehingga pecah minyak. Ada sesetengah orang tak sukakan sambal yang cair. Masukkan sos tomato sos tiram atau garam dan gulaperasaSesuaikan rasa masam manismasin dan pedas.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan. Kalau untuk sotong sambal kena kering dulu sebelum dimasukkan sotong yang telah ditos bagi mengelakkan sambal berkuah dengan air sotong. Aceceehhh Ala chef lak Nina.

Jika nak elak sotong terlalu kecut masak sotong separuh masak terlebih dahulu. Masukkan sotong sos tiram dan air asam jawa. Teruskan masak sambal hingga pekat dan barulah masukkan sotong kembali ke dalam sambal.

Dah sebati boleh tutup api dan hidangkan. Kalau masak tomyam atau yang. Selalu kacau kuah sambal supaya bahagian bawah tidak berkerak dan hangit.

20gm bawang putih dikisar. Kicap Manis 1 sudu bagi warna sambal cantik dan rasa lemak ini lah rahsia sambal tumis jimmy. Ini bertujuan untuk buang air sotong yang ada di badannya.

Biar hingga kecut barulah masukkan air asam jawa. Ini yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. 2 ekor sotong saiz besar - hiris kecil 5 ulas bawang merah 12 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Cili kisar secukupnya - ikut pedas disukai Petai - buang kulit dan belah 1 asam keping Gula Garam Cara cara.

Lagi pula sambal yang sedap ialah bila ianya betul-betul kering. Selain tuu masak sotong ni tak perlu lama sangat. JANGAN TERLALU LAMA masak sotong isinya akan jadi macam tayar goodyear.

Untuk sosnya pula campurkan kesemua bahan dalam periuk dan didihkan hingga kuah menjadi sedikit pekat. Cara Hilangkan Air Sotong. Dah boleh la kalau nak goreng ke masak sambal kebarulah dia tak kecut sangat.

Dua-dua cara ini boleh guna rasanya tetap sama. Campurkan semua tepung bersama telur garam dan juga gula. Bersihkan sotong dan ketepikan.

Guna api yang kecil. Jadi nak tahu tak cara hilangkan air sotong supaya sambal tak jadi terlalu cair. Sebelum masukkan air asam jawa pastikan sotong dah kecut baru dimasukkan.

Hasilnya sotong kelihatan lebih segar dan tidak mengecut ketika masak. Ini akan mengurangkan kandungan air dalam sotong tersebut. Sotong antara makanan laut yang ramai orang sukaNamun nak masak sotong pun ada cara dan tipnya barulah saiznya tak mengecut tak rasa hanyir elok pejal dan tak berair bila masak.

Hai kesayangan semua DB nak kongsikan Resepi Sambal Sotong yang mudah dan sedap. Bersihkan sotong dan perasakan dengan garam serta serbuk kunyit. Sambal Sotong Sotong Masak Sambal Resepi Sambal Sotong Sedap Cara Masak Sotong Masak Sambal Sambal Sotong Sedap Dan Tips Supaya Sotong Tidak Kecut Setelah Dimasak - TERATAK MUTIARA KASIH Thursday August 2 2018.

Atas 5 minit sayonara. Dijamin kalau anda ikut cara ni pasti masakan anda lagi sedap dan menggiurkan.


Cara Mudah Sambal Sotong Petai Malaysian Food


Cubalah Lala Kam Heong Pedas Saya Try My Spicy Kam Heong Lala Youtube Pedas Spicy Food


Resepi Sambal Sotong Berkuah Kacang Mudah Dan Sedap Resepi Baru Setiap Hari


Tip Masak Sambal Sotong Yang Sedap Sotong Tak Kecut Sambal Pun Pekat Tak Berair Vanilla Kismis


Rahsia Masak Sambal Tumis Sotong Ring Yang Tidak Berair Squidword Youtube


Cara Masak Sambal Sotong Tak Kecut

Untuk masak sambal seeloknya celur sebentar sotong dalam air mendidih. Dan ketika memasak harus rasa garam supaya tidak berlebihan.


Table For 2 Or More Squids In Soy Sauce Sotong Masak Kicap My Fav Ala Thai 1 Easy Dinner Recipes Crockpot Dinner Recipes Easy Family Asian Recipes

Boleh juga kalau panaskan saja sotong dalam kuali tanpa letak air.

Cara masak sambal sotong tak kecut. Nanti sotong akan jadi keras aka kecut. Masak sotong dengan api dapur yang sederhana cara simmering atau reneh sekurang-kurangnya selama 45 minit. 3 biji cili padi dikisar.

Itulah tips yang saya belajar dari kawan kawan. Masak sotong dengan api dapur yang sederhana cara simmering atau reneh sekurang-kurangnya selama 45 minit. S emasa masak sambal masukkan sotong terlebih dahulu.

Untuk elakkan sambal nanti jadi berair. Selepas sotong dicuci bersih rendam sebentar dalam air bercampur cuka atau perahan limau nipis selama 2-3 mnt. Kalau sambal pun gitu supaya sambal kita nanti tak berair sangat.

Ini yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. Sotong tidak perlu dibasuh sebelum dimasukkan ke dalam sambal. Manakala untuk menjadikan warna sambal yang cantik ialah dengan memasukkan gula terlebih dahulu sebaik bahan tumis garing.

Garam perasa gula melaka kalau takde boleh ganti gula biasa. Meh Nina share bila kuahsambal dah siap masukkan sotong yang dah direndam kat air mendidih tadi pastu gaul-gaul rata masak guna api besar seketika. Biar air sotong keluar sampai kering.

Meh Nina share bila kuahsambal dah siap masukkan sotong yang dah direndam kat air mendidih tadi pastu gaul-gaul rata masak. Kacau dan biarkan sehingga sotong masak. 15gm halia dikisar.

Panaskan minyak dan goreng sotong hingga kekuningan dan angkat. Puashati bila masak saiznya tak terlalu mengecil. Kalau sambal sotong untuk elak sotong berair dan mencemar sambal selepas basuh sotong perapkan dengan garam.

Masukkan cili giling dan sedikit gula merahgula nisanTumis hingga pecah minyak. Selain tuu masak sotong ni tak perlu lama sangat. Tumis dengan gula merah dan gula biasa.

Rendam sotong dalam air panas lebih kurang 5 minit kemudian toskan. Dah kering air sotong barulah masukkan dalam sambal dalam kuali. Kalau gunakan suhu terlalu panas masak di antara 1 minit ke 3 minit saja.

Masukkan air sedikit demi sedikit hingga boleh melekat pada sotong. Ikut sahaja tips dan cara memasak dalam video ini. Oles sedikit minyak pada pemanggang dan panggang sotong sehingga masak.

Masukkan sotong yang ditos bila sambal dah terbit minyak. Ingat ye kalau nak cepat cuma gunakan air panas yang mendidih gunakan masa masak di atas iaitu sama 1-3 minit sajatapi kalau masak masala yang sedap maka elok masak sotong. Rupanya selain rebus sotong antara tip nak masak sotong elok kejadiannya kena ramas sekejap dengan garam sampai berbuih.

Selepas tu bolehlah masak seperti biasa. Masukkan bahan kisarTumis hingga garing. Cara hilangkan air sotong mudah sahaja.

Nanti sotong akan jadi keras aka kecut. Bila dah pandai masak barulah akak suka makan sotong. Kemudian perapkan bersama bahan-bahan yang telah dikisar.

Masukkan cili kisar dan masak di atas api sederhana sehingga pecah minyak. Ada sesetengah orang tak sukakan sambal yang cair. Masukkan sos tomato sos tiram atau garam dan gulaperasaSesuaikan rasa masam manismasin dan pedas.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan. Kalau untuk sotong sambal kena kering dulu sebelum dimasukkan sotong yang telah ditos bagi mengelakkan sambal berkuah dengan air sotong. Aceceehhh Ala chef lak Nina.

Jika nak elak sotong terlalu kecut masak sotong separuh masak terlebih dahulu. Masukkan sotong sos tiram dan air asam jawa. Teruskan masak sambal hingga pekat dan barulah masukkan sotong kembali ke dalam sambal.

Dah sebati boleh tutup api dan hidangkan. Kalau masak tomyam atau yang. Selalu kacau kuah sambal supaya bahagian bawah tidak berkerak dan hangit.

20gm bawang putih dikisar. Kicap Manis 1 sudu bagi warna sambal cantik dan rasa lemak ini lah rahsia sambal tumis jimmy. Ini bertujuan untuk buang air sotong yang ada di badannya.

Biar hingga kecut barulah masukkan air asam jawa. Ini yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. 2 ekor sotong saiz besar - hiris kecil 5 ulas bawang merah 12 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Cili kisar secukupnya - ikut pedas disukai Petai - buang kulit dan belah 1 asam keping Gula Garam Cara cara.

Lagi pula sambal yang sedap ialah bila ianya betul-betul kering. Selain tuu masak sotong ni tak perlu lama sangat. JANGAN TERLALU LAMA masak sotong isinya akan jadi macam tayar goodyear.

Untuk sosnya pula campurkan kesemua bahan dalam periuk dan didihkan hingga kuah menjadi sedikit pekat. Cara Hilangkan Air Sotong. Dah boleh la kalau nak goreng ke masak sambal kebarulah dia tak kecut sangat.

Dua-dua cara ini boleh guna rasanya tetap sama. Campurkan semua tepung bersama telur garam dan juga gula. Bersihkan sotong dan ketepikan.

Guna api yang kecil. Jadi nak tahu tak cara hilangkan air sotong supaya sambal tak jadi terlalu cair. Sebelum masukkan air asam jawa pastikan sotong dah kecut baru dimasukkan.

Hasilnya sotong kelihatan lebih segar dan tidak mengecut ketika masak. Ini akan mengurangkan kandungan air dalam sotong tersebut. Sotong antara makanan laut yang ramai orang sukaNamun nak masak sotong pun ada cara dan tipnya barulah saiznya tak mengecut tak rasa hanyir elok pejal dan tak berair bila masak.

Hai kesayangan semua DB nak kongsikan Resepi Sambal Sotong yang mudah dan sedap. Bersihkan sotong dan perasakan dengan garam serta serbuk kunyit. Sambal Sotong Sotong Masak Sambal Resepi Sambal Sotong Sedap Cara Masak Sotong Masak Sambal Sambal Sotong Sedap Dan Tips Supaya Sotong Tidak Kecut Setelah Dimasak - TERATAK MUTIARA KASIH Thursday August 2 2018.

Atas 5 minit sayonara. Dijamin kalau anda ikut cara ni pasti masakan anda lagi sedap dan menggiurkan.


Cara Mudah Sambal Sotong Petai Malaysian Food


Cubalah Lala Kam Heong Pedas Saya Try My Spicy Kam Heong Lala Youtube Pedas Spicy Food


Resepi Sambal Sotong Berkuah Kacang Mudah Dan Sedap Resepi Baru Setiap Hari


Tip Masak Sambal Sotong Yang Sedap Sotong Tak Kecut Sambal Pun Pekat Tak Berair Vanilla Kismis


Rahsia Masak Sambal Tumis Sotong Ring Yang Tidak Berair Squidword Youtube


Show comments
Hide comments

Tidak ada komentar

close