Social Items

Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong. Esoknya masaklah sambal sotong kering alhamdulliah tak liat dan masa masak pun tak lama macam dulu.


Masak Sotong Confirm Tak Liat Kalau Ikut Cara Ini Keluarga

Mmg kena dah sgt2 dah tu pasang tumis sotong cumit ni dgn nasi lemak.

Berapa lama masak sotong kering. Dan berapa lama nak rendam sotong tu. Atas permintaan kak JM buat satu resepi nasi lemak yang wangi dan lembut resepi yang selalu kak JM gunakan setiap kali nak masak nasi lemak plus SAMBAL SO. Dgn nasi tak lemak pn sdp.

Apa² punyg nie pertama kali saya buat sotong ke. Sebenarnya Kak Noor beli sotong kering semasa Hari Raya Haji hari tu. So hari ini Kak Noor masak sambal tumis sotong kering aje.

Masukkan sotong gaul sebati dan biarkan hingga sotong masak. Kalau dulu mmg ia beto2 kering tp skrg tak berapa nk kering sbb permintaan tinggi di pasaran. Atas 5 minit sayonara.

Akhir sekali masukkan sotongMasak sekejap jer sebab sotong dah separuh masakGaul rata dan tutup apiSedia dihidang. Biasa mkn dgn nasi putih biasa ni je. Semak cara di bawah seperti yang dipetik menerusi laman blog Maszie.

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Sotong kering Air abu Air paip Cara-cara. Sebenrnya bukan mudah masak sotong nampak senang tapi korang perlu tahu tip dan trik untuk jadikan sotong yang dimasak sedap dan lembut.

Ini untuk salutan kedua sebelum sotong di goreng. Biarkan sotong kering terendam semalaman sebelum cuci. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik.

Cara masak sotong kering Adik Zu ada belikan sotong kering dari Pangkor tapi tak tahu nak masak. Orang kata kalau guna banyak sangat nanti rasanya tak sedap. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Kalau gunakan suhu terlalu panas masak di antara 1 minit ke 3 minit saja. CARA-CARA NAK MASAK.

Azlita Masam Manis Bahan-bahan. Bancuh dulu soda tu dengan air paip baru masukkan sotong kering kena menutupi semua sotong. Nama sotong ni sebenarnya sotong cumit.

Nak makan dengan nasi kuning. Ini yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. Biar di atas dapur selama 1 minit.

Pastikan sotong terendam sepenuhnya sukatan air mestilah banyak supaya sotong dapat mengembang dengan elok. Akak pun cuba rendam 1 sudu besar soda 5 keping sotong kering dan air paip. Sotong akan lebih rangup dan tak meletup.

Biar kuah sedikit kering. Masukkan bahan kisarTumis hingga garing. Rendam semalaman pagi esok bersihkan dan potong kecil.

Ya lah mana lengkap hidangan tengahari kalau sekadar lauk Gulai Kepala Ikan Kerisi jer di SINI mesti ada lauk lain yang jenis kering dan sayuranBila dah confirm jer nak masak sambal tumis saya mula menyediakan bahan bahannya. Pernah jumpa yang macam kapur tu untuk rendam sotong tapi tak tahu banyak mana nak guna. Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam.

Sebelum ditutup api masukkan bawang besar yang telah dipotong gegelang tadi. Az Shafiqah Ira Resepi ini diambil dengan kebenaran dari buku Koleksi 100 Resepi Pilihan terbitan group masakan paling popular di Facebook Masak Apa Hari Ni. Ingat nak buat mee rebus Utara tetapi tak jadi.

Sotong kering ni dah agak lama juga dalam peti sejuk. July 31 2010. Taburkan bawang yang dipotong bulat sebelum dimatikan api.

Dalam memikirkan lauk pauk untuk makan tengahari untuk Farhan dan As saya teringatkan sotong ini. Berbalik kepada sambal tumis sotong kering ini ianya dibuat atas permintaan Nana yang katanya diminta oleh Hani. Kemudian masak mengikut kesukaan anda.

Kemudian sediakan tepung bestari sahaja. Bagi memastikan sotong benar benar lembut saya merendam sekurang kurangnya 6 jam atau semalaman dengan air abu dan air paip dalam nisbah 110 bahagian diikuti dengan air panas selama lagi 1 jam sebelum dipotong untuk dimasak. Kemudian cuci bersih dan bolehlah dimasak 2.

Selesai edit baru perasan yg video pertama mula² pakai bahasa malaysia dan video kedua pakai bahasa sarawak. Masak sehingga sotong lembut. Masukkan sos tomato sos tiram atau garam dan gulaperasaSesuaikan rasa masam manismasin dan pedas.

Kena rendam dengan air soda ke. Masukkan cili giling dan sedikit gula merahgula nisanTumis hingga pecah minyak. Kemudian bilas sotong tadi.

Masak dalam pressure cooker. Kalau nak tahu caranya ini ada beberapa tip dan trik yang boleh. Tak kisahlah jenis periuk yang perlu dimasak atas dapur ataupun electric pressure cooker dua-dua tetap akan hasilkan sotong yang lembut.

1 3-4 ekor sotong 2 1 inci halia dihiris diketuk. Masukkan air abu dan air paip ke dalam bekas untuk merendam sotong kering. Nak tahu cara sebenar untuk melembutkan sotong kering.

Masak sotong dengan api dapur yang sederhana cara simmering atau reneh sekurang-kurangnya selama 45 minit. Bolehlah dimasak atau disimpan ke dalam freezer. JANGAN TERLALU LAMA masak sotong isinya akan jadi macam tayar goodyear.

Rebus keladi yang telah dipotong sehingga separuh masak. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Untuk masak sotong tidak kecut masak sotong tanpa minyak sehingga air kering dan barulah boleh tumis.

Masak sambal sotong yang segar dari pasar memang sedap dan menyelerakan tapi bila tiba makan alahai kenapa liat susah nak kunyah. Masukkan gula perang gula putih garam dan serbuk perasa sos tiram kicap manis dan asam keping. Selesai menggoreng asingkan dahulu dan sediakan kuah butter.

Masukkan sotong kembang dan kaup balikkan. Masukkan kicap asam keping garam dan gula secukup rasa. Celup sotong dalam tepung bestari bersama air sedikit.

Kacau lagi sehingga mesra. Potong batang keladi dan rendamkan dalam air yang dicampur isi buah pinang. Nk lg sdp tmuis tu bagi pekat dan lagi sdp bila kita perangat dua tiga kali.


Amie S Little Kitchen Cara Masak Sambal Sotong Kering Cumi Cumi


Tip Masak Sambal Sotong Kembang Supaya Tak Liat Sambal Pekat Sedap Vanilla Kismis


Amie S Little Kitchen Cara Masak Sambal Sotong Kering Cumi Cumi


Resepi Cikgu Ani Sotong Goreng Kunyit Baji


Sambal Sotong Kembang Azie Kitchen


Berapa Lama Masak Sotong Kering

Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong. Esoknya masaklah sambal sotong kering alhamdulliah tak liat dan masa masak pun tak lama macam dulu.


Masak Sotong Confirm Tak Liat Kalau Ikut Cara Ini Keluarga

Mmg kena dah sgt2 dah tu pasang tumis sotong cumit ni dgn nasi lemak.

Berapa lama masak sotong kering. Dan berapa lama nak rendam sotong tu. Atas permintaan kak JM buat satu resepi nasi lemak yang wangi dan lembut resepi yang selalu kak JM gunakan setiap kali nak masak nasi lemak plus SAMBAL SO. Dgn nasi tak lemak pn sdp.

Apa² punyg nie pertama kali saya buat sotong ke. Sebenarnya Kak Noor beli sotong kering semasa Hari Raya Haji hari tu. So hari ini Kak Noor masak sambal tumis sotong kering aje.

Masukkan sotong gaul sebati dan biarkan hingga sotong masak. Kalau dulu mmg ia beto2 kering tp skrg tak berapa nk kering sbb permintaan tinggi di pasaran. Atas 5 minit sayonara.

Akhir sekali masukkan sotongMasak sekejap jer sebab sotong dah separuh masakGaul rata dan tutup apiSedia dihidang. Biasa mkn dgn nasi putih biasa ni je. Semak cara di bawah seperti yang dipetik menerusi laman blog Maszie.

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Sotong kering Air abu Air paip Cara-cara. Sebenrnya bukan mudah masak sotong nampak senang tapi korang perlu tahu tip dan trik untuk jadikan sotong yang dimasak sedap dan lembut.

Ini untuk salutan kedua sebelum sotong di goreng. Biarkan sotong kering terendam semalaman sebelum cuci. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik.

Cara masak sotong kering Adik Zu ada belikan sotong kering dari Pangkor tapi tak tahu nak masak. Orang kata kalau guna banyak sangat nanti rasanya tak sedap. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Kalau gunakan suhu terlalu panas masak di antara 1 minit ke 3 minit saja. CARA-CARA NAK MASAK.

Azlita Masam Manis Bahan-bahan. Bancuh dulu soda tu dengan air paip baru masukkan sotong kering kena menutupi semua sotong. Nama sotong ni sebenarnya sotong cumit.

Nak makan dengan nasi kuning. Ini yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. Biar di atas dapur selama 1 minit.

Pastikan sotong terendam sepenuhnya sukatan air mestilah banyak supaya sotong dapat mengembang dengan elok. Akak pun cuba rendam 1 sudu besar soda 5 keping sotong kering dan air paip. Sotong akan lebih rangup dan tak meletup.

Biar kuah sedikit kering. Masukkan bahan kisarTumis hingga garing. Rendam semalaman pagi esok bersihkan dan potong kecil.

Ya lah mana lengkap hidangan tengahari kalau sekadar lauk Gulai Kepala Ikan Kerisi jer di SINI mesti ada lauk lain yang jenis kering dan sayuranBila dah confirm jer nak masak sambal tumis saya mula menyediakan bahan bahannya. Pernah jumpa yang macam kapur tu untuk rendam sotong tapi tak tahu banyak mana nak guna. Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam.

Sebelum ditutup api masukkan bawang besar yang telah dipotong gegelang tadi. Az Shafiqah Ira Resepi ini diambil dengan kebenaran dari buku Koleksi 100 Resepi Pilihan terbitan group masakan paling popular di Facebook Masak Apa Hari Ni. Ingat nak buat mee rebus Utara tetapi tak jadi.

Sotong kering ni dah agak lama juga dalam peti sejuk. July 31 2010. Taburkan bawang yang dipotong bulat sebelum dimatikan api.

Dalam memikirkan lauk pauk untuk makan tengahari untuk Farhan dan As saya teringatkan sotong ini. Berbalik kepada sambal tumis sotong kering ini ianya dibuat atas permintaan Nana yang katanya diminta oleh Hani. Kemudian masak mengikut kesukaan anda.

Kemudian sediakan tepung bestari sahaja. Bagi memastikan sotong benar benar lembut saya merendam sekurang kurangnya 6 jam atau semalaman dengan air abu dan air paip dalam nisbah 110 bahagian diikuti dengan air panas selama lagi 1 jam sebelum dipotong untuk dimasak. Kemudian cuci bersih dan bolehlah dimasak 2.

Selesai edit baru perasan yg video pertama mula² pakai bahasa malaysia dan video kedua pakai bahasa sarawak. Masak sehingga sotong lembut. Masukkan sos tomato sos tiram atau garam dan gulaperasaSesuaikan rasa masam manismasin dan pedas.

Kena rendam dengan air soda ke. Masukkan cili giling dan sedikit gula merahgula nisanTumis hingga pecah minyak. Kemudian bilas sotong tadi.

Masak dalam pressure cooker. Kalau nak tahu caranya ini ada beberapa tip dan trik yang boleh. Tak kisahlah jenis periuk yang perlu dimasak atas dapur ataupun electric pressure cooker dua-dua tetap akan hasilkan sotong yang lembut.

1 3-4 ekor sotong 2 1 inci halia dihiris diketuk. Masukkan air abu dan air paip ke dalam bekas untuk merendam sotong kering. Nak tahu cara sebenar untuk melembutkan sotong kering.

Masak sotong dengan api dapur yang sederhana cara simmering atau reneh sekurang-kurangnya selama 45 minit. Bolehlah dimasak atau disimpan ke dalam freezer. JANGAN TERLALU LAMA masak sotong isinya akan jadi macam tayar goodyear.

Rebus keladi yang telah dipotong sehingga separuh masak. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Untuk masak sotong tidak kecut masak sotong tanpa minyak sehingga air kering dan barulah boleh tumis.

Masak sambal sotong yang segar dari pasar memang sedap dan menyelerakan tapi bila tiba makan alahai kenapa liat susah nak kunyah. Masukkan gula perang gula putih garam dan serbuk perasa sos tiram kicap manis dan asam keping. Selesai menggoreng asingkan dahulu dan sediakan kuah butter.

Masukkan sotong kembang dan kaup balikkan. Masukkan kicap asam keping garam dan gula secukup rasa. Celup sotong dalam tepung bestari bersama air sedikit.

Kacau lagi sehingga mesra. Potong batang keladi dan rendamkan dalam air yang dicampur isi buah pinang. Nk lg sdp tmuis tu bagi pekat dan lagi sdp bila kita perangat dua tiga kali.


Amie S Little Kitchen Cara Masak Sambal Sotong Kering Cumi Cumi


Tip Masak Sambal Sotong Kembang Supaya Tak Liat Sambal Pekat Sedap Vanilla Kismis


Amie S Little Kitchen Cara Masak Sambal Sotong Kering Cumi Cumi


Resepi Cikgu Ani Sotong Goreng Kunyit Baji


Sambal Sotong Kembang Azie Kitchen


Show comments
Hide comments

Tidak ada komentar

close