Social Items

Dengan menggunakan petua-petua yang biasa diamalkan oleh orang-orang tua dahulu kerja memasak anda akan menjadi lebih mudah. Rendam semalaman pagi esok bersihkan dan potong kecil.


Tertunailah Hasrat Di Hati Petua Cara Untuk Melembutkan Sotong Kering

Makanan laut seperti ketam udang kepah kerang sotong ikan dan sebagainya memang diakui sedap dimasak dengan pelbagai menu.

Sotong kering liat selepas dimasak petua. Kemudian bersihkan sotong dan bilas dengan air. Petua Melembutkan Sotong Kering Petua Melembutkan Sotong Kering 1 Ramas beberapa helai daun betik yang cukup tua. Akak pun cuba rendam 1 sudu besar soda 5 keping sotong kering dan air paip.

Bolehlah dimasak atau disimpan ke dalam freezer. Dimakan pula dengan nasi lemak memang gabungan yang padu. Bancuh dulu soda tu dengan air paip baru masukkan sotong kering kena menutupi semua sotong.

Sotong sedap digoreng dengan tepung masak sambal dan banyak lagi. Bagi memastikan sotong benar benar lembut saya merendam sekurang kurangnya 6 jam atau semalaman dengan air abu dan air paip dalam nisbah 110 bahagian diikuti dengan air panas selama lagi 1 jam sebelum dipotong untuk dimasak. Ibu-ibu yang suka masak dan anak ramai biasanya mesti kenal sangat dengan sotong kembang yang banyak di jual di pasar basah iaitu sotong kering yang direndam sehingga kembang dan lembut sesuai dimasak sambal dan lain-lain.

Masak Sotong Confirm Tak Liat Kalau Ikut 6 Cara Ini. Jemur kulit durianhingga kering dan kemudian tumbuk atau kisar hingga menjadi serbuk. Kalau nak tahu caranya ini ada beberapa tip dan trik yang boleh.

Kemudian toskan dan terus masukkan ke dalam air sejuk supaya sotong tidak liat. Sambal akan menjadi cair. Esoknya masaklah sambal sotong kering alhamdulliah tak liat dan masa masak pun tak lama macam dulu.

Tetapi dalam menyediakan sambal sotong kering anda perlu tahu teknik untuk melembutkan sotong terlebih dahulu. Berbalik kepada sambal tumis sotong kering ini ianya dibuat atas permintaan Nana yang katanya diminta oleh Hani. Kami kongsikan beberapa tip untuk melembutkan sotong.

Jadi saya google melihat cara orang lain mengatasi masalah tersebut. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Petua Melembutkan Sotong Kering 1.

Lebih-lebih lagi sambal tumis yang cukup rasa pedas manis dan sedikit masam. Read all of the posts by marlmansoor on Keluarga82 Assalamualaikum. Sambal sotong yang dimasak cara ini juga tak berair dan akan jadi pekat cantik.

Semoga perkongsian ini akan memudahkan anda masak di dapur. Jika direbus begini masak sambal tak perlu lama. Bersiaran di pagi Khamis ditemani hujan lebatHari ni saya nak kongsikan resepi ulanganSambal Tumis SotongSebelum ni dah pernah buat baruuuuu lagi iaitu bulan lepas jer saya kongsikan dalam blog niKali ni terajin siket repeat sebab nak buat video sebab ramai yang request kat IG sinunOkey untuk lebih mudah fahamboleh refer di youtube link kat resepi untuk petua.

Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. Disini saya uploadkan gambar-gambar family day yang telah diadakan di. Masak sambal sotong yang segar dari pasar memang sedap dan menyelerakan tapi bila tiba makan alahai kenapa liat susah nak kunyah.

Terjumpa cara untuk mengeringkan air sotong dengan memanaskan kuali tanpa minyak dan masukkan sotong yang telah ditos selama beberapa minit sehingga keluar air sotong. Ramas beberapa helai daun betik yang cukup tua. Kemudian bilas sotong tadi.

Tak kisahlah jenis periuk yang perlu dimasak atas dapur ataupun electric pressure cooker dua-dua tetap akan hasilkan sotong yang lembut. Sebenrnya bukan mudah masak sotong nampak senang tapi korang perlu tahu tip dan trik untuk jadikan sotong yang dimasak sedap dan lembut. Petua Melembutkan Sotong Kering 2.

Bolehlah dimasak atau disimpan ke dalam freezer. Jika tidak sotong kering akan jadi liat. Biarkan sotong kering terendam semalaman sebelum cuci.

Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Pastikan sotong terendam sepenuhnya sukatan air mestilah banyak supaya sotong dapat mengembang dengan elok. Rendam sotong yang telah dibersihkan dengan air bercampur cuka selama 5 minit sebelum dimasak akan daat mengelakkan sotong menjadi kecut.

Masak dalam pressure cooker. Alahai sedapnya masakan berasaskan sotong kembang. Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Kemudian bilas sotong tadi. Ini adalah petua untuk anda kekalkan tekstur sotong dan memastikan sotong tidak liat dan lembik ketika dimasak.

Sotong yang direndam ke dalam cuka akan kelihatan lebih segar dan cantik selepas dimasak. Sotong kering memang sedap jika dibuat sambal tumis. Jadi kalau dah beli sotong kering yang masih kering tu pergilah cari air abu untuk melembutkan sotong tu.

Bila dah mendidih tutup api. Kebiasaannya penggemar makanan laut sanggup berbelanja lebih dan sering mencari lokasi restoran makanan laut terbaik demi untuk menikmati hidangan yang segar dan enak rasanya. Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi.

Bila dimasak lama lama untuk mengeringkan air sotong pula menjadi liat. Rendam bersama sotong kering selama 1-2 jam. Kemudian bersihkan sotong dan bilas dengan air.

Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Rendam bersama sotong kering selama 1-2 jam. Selepas air kering boleh potong ikut saiz yang dikehendaki dan masak seperti biasa.

Petua Melembutkan Sotong Kering. Petua Melembutkan Sotong Kering 2 Jemur kulit durianhingga kering dan kemudian tumbuk atau kisar hingga menjadi serbuk. Boleh juga direbus dulu sotong kembang tapi sekejap saja.

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Jika ingin menggoreng sotong pastikan digoreng dengan minyak yang banyak. Jangan derhaka pada tips ni sebab Naz sendiri dah pernah merebus sotong kering di dalam air paip selama lebih kurang 3 jam di atas api dapur dan hasilnya bila dibuat sambal tumis sotong ku macam tayar basikalhehehe.


Indonesian Medan Food Sambal Cumi Pete Dried Baby Squid In Chilli And Tomato Sauce Resep Masakan Makanan Dan Minuman Masakan


Tertunailah Hasrat Di Hati Petua Cara Untuk Melembutkan Sotong Kering


Cara Rendam Lembutkan Sotong Kering Agar Tak Liat Macam Getah Makanan Resipi Explorasa Forum Cari Infonet


Cara Untuk Lembutkan Sotong Kering


Koleksi Resepi Resepi Unik Dan Kreatif Merendam Dan Melembutkan Sotong Kering Teknik 1 Kat Bawah Ni Admin Tunjukkan Cara Pertama Nak Rendam Sotong Dengan Ubat 1 Mula Mula Masukkan Sotong Kering Ke


Sotong Kering Liat Selepas Dimasak Petua

Dengan menggunakan petua-petua yang biasa diamalkan oleh orang-orang tua dahulu kerja memasak anda akan menjadi lebih mudah. Rendam semalaman pagi esok bersihkan dan potong kecil.


Tertunailah Hasrat Di Hati Petua Cara Untuk Melembutkan Sotong Kering

Makanan laut seperti ketam udang kepah kerang sotong ikan dan sebagainya memang diakui sedap dimasak dengan pelbagai menu.

Sotong kering liat selepas dimasak petua. Kemudian bersihkan sotong dan bilas dengan air. Petua Melembutkan Sotong Kering Petua Melembutkan Sotong Kering 1 Ramas beberapa helai daun betik yang cukup tua. Akak pun cuba rendam 1 sudu besar soda 5 keping sotong kering dan air paip.

Bolehlah dimasak atau disimpan ke dalam freezer. Dimakan pula dengan nasi lemak memang gabungan yang padu. Bancuh dulu soda tu dengan air paip baru masukkan sotong kering kena menutupi semua sotong.

Sotong sedap digoreng dengan tepung masak sambal dan banyak lagi. Bagi memastikan sotong benar benar lembut saya merendam sekurang kurangnya 6 jam atau semalaman dengan air abu dan air paip dalam nisbah 110 bahagian diikuti dengan air panas selama lagi 1 jam sebelum dipotong untuk dimasak. Ibu-ibu yang suka masak dan anak ramai biasanya mesti kenal sangat dengan sotong kembang yang banyak di jual di pasar basah iaitu sotong kering yang direndam sehingga kembang dan lembut sesuai dimasak sambal dan lain-lain.

Masak Sotong Confirm Tak Liat Kalau Ikut 6 Cara Ini. Jemur kulit durianhingga kering dan kemudian tumbuk atau kisar hingga menjadi serbuk. Kalau nak tahu caranya ini ada beberapa tip dan trik yang boleh.

Kemudian toskan dan terus masukkan ke dalam air sejuk supaya sotong tidak liat. Sambal akan menjadi cair. Esoknya masaklah sambal sotong kering alhamdulliah tak liat dan masa masak pun tak lama macam dulu.

Tetapi dalam menyediakan sambal sotong kering anda perlu tahu teknik untuk melembutkan sotong terlebih dahulu. Berbalik kepada sambal tumis sotong kering ini ianya dibuat atas permintaan Nana yang katanya diminta oleh Hani. Kami kongsikan beberapa tip untuk melembutkan sotong.

Jadi saya google melihat cara orang lain mengatasi masalah tersebut. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Petua Melembutkan Sotong Kering 1.

Lebih-lebih lagi sambal tumis yang cukup rasa pedas manis dan sedikit masam. Read all of the posts by marlmansoor on Keluarga82 Assalamualaikum. Sambal sotong yang dimasak cara ini juga tak berair dan akan jadi pekat cantik.

Semoga perkongsian ini akan memudahkan anda masak di dapur. Jika direbus begini masak sambal tak perlu lama. Bersiaran di pagi Khamis ditemani hujan lebatHari ni saya nak kongsikan resepi ulanganSambal Tumis SotongSebelum ni dah pernah buat baruuuuu lagi iaitu bulan lepas jer saya kongsikan dalam blog niKali ni terajin siket repeat sebab nak buat video sebab ramai yang request kat IG sinunOkey untuk lebih mudah fahamboleh refer di youtube link kat resepi untuk petua.

Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. Disini saya uploadkan gambar-gambar family day yang telah diadakan di. Masak sambal sotong yang segar dari pasar memang sedap dan menyelerakan tapi bila tiba makan alahai kenapa liat susah nak kunyah.

Terjumpa cara untuk mengeringkan air sotong dengan memanaskan kuali tanpa minyak dan masukkan sotong yang telah ditos selama beberapa minit sehingga keluar air sotong. Ramas beberapa helai daun betik yang cukup tua. Kemudian bilas sotong tadi.

Tak kisahlah jenis periuk yang perlu dimasak atas dapur ataupun electric pressure cooker dua-dua tetap akan hasilkan sotong yang lembut. Sebenrnya bukan mudah masak sotong nampak senang tapi korang perlu tahu tip dan trik untuk jadikan sotong yang dimasak sedap dan lembut. Petua Melembutkan Sotong Kering 2.

Bolehlah dimasak atau disimpan ke dalam freezer. Jika tidak sotong kering akan jadi liat. Biarkan sotong kering terendam semalaman sebelum cuci.

Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Pastikan sotong terendam sepenuhnya sukatan air mestilah banyak supaya sotong dapat mengembang dengan elok. Rendam sotong yang telah dibersihkan dengan air bercampur cuka selama 5 minit sebelum dimasak akan daat mengelakkan sotong menjadi kecut.

Masak dalam pressure cooker. Alahai sedapnya masakan berasaskan sotong kembang. Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Kemudian bilas sotong tadi. Ini adalah petua untuk anda kekalkan tekstur sotong dan memastikan sotong tidak liat dan lembik ketika dimasak.

Sotong yang direndam ke dalam cuka akan kelihatan lebih segar dan cantik selepas dimasak. Sotong kering memang sedap jika dibuat sambal tumis. Jadi kalau dah beli sotong kering yang masih kering tu pergilah cari air abu untuk melembutkan sotong tu.

Bila dah mendidih tutup api. Kebiasaannya penggemar makanan laut sanggup berbelanja lebih dan sering mencari lokasi restoran makanan laut terbaik demi untuk menikmati hidangan yang segar dan enak rasanya. Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi.

Bila dimasak lama lama untuk mengeringkan air sotong pula menjadi liat. Rendam bersama sotong kering selama 1-2 jam. Kemudian bersihkan sotong dan bilas dengan air.

Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Rendam bersama sotong kering selama 1-2 jam. Selepas air kering boleh potong ikut saiz yang dikehendaki dan masak seperti biasa.

Petua Melembutkan Sotong Kering. Petua Melembutkan Sotong Kering 2 Jemur kulit durianhingga kering dan kemudian tumbuk atau kisar hingga menjadi serbuk. Boleh juga direbus dulu sotong kembang tapi sekejap saja.

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Jika ingin menggoreng sotong pastikan digoreng dengan minyak yang banyak. Jangan derhaka pada tips ni sebab Naz sendiri dah pernah merebus sotong kering di dalam air paip selama lebih kurang 3 jam di atas api dapur dan hasilnya bila dibuat sambal tumis sotong ku macam tayar basikalhehehe.


Indonesian Medan Food Sambal Cumi Pete Dried Baby Squid In Chilli And Tomato Sauce Resep Masakan Makanan Dan Minuman Masakan


Tertunailah Hasrat Di Hati Petua Cara Untuk Melembutkan Sotong Kering


Cara Rendam Lembutkan Sotong Kering Agar Tak Liat Macam Getah Makanan Resipi Explorasa Forum Cari Infonet


Cara Untuk Lembutkan Sotong Kering


Koleksi Resepi Resepi Unik Dan Kreatif Merendam Dan Melembutkan Sotong Kering Teknik 1 Kat Bawah Ni Admin Tunjukkan Cara Pertama Nak Rendam Sotong Dengan Ubat 1 Mula Mula Masukkan Sotong Kering Ke


Show comments
Hide comments

Tidak ada komentar

close