Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Kacau rata dan masak sehingga pekat dan sotong telah lembut.
Yusman Catering Cara Selamat Merendam Sotong Kering Facebook
Saya menyediakan sambal sotong kembang ini untuk dimakan dengan lontong di hari raya nanti.
Cara nak bagi sotong kembang lembut. Namun cara menyiang sotong kembang juga penting agar hasilnya anda mendapat daging sotong yang lembut dan tidak berbau. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Tapi kat rumah 2-2 bahan ni tak pernah ade pun.
Cheyah suka potong petak gini. Sebelum ni saya pernah menggunakan ubat sotong yang dibeli dikedai pemborong semasa membeli sotong kering. Tip Melembutkan Sotong Kering.
Kemudian kacau sebati sehingga ia pecah minyak dan garing. Saya sediakan awal awal dan simpan dalam freezer. Kemudian bilas sotong tadi.
Ini yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. Masukkan dan gaul sebati. Untuk anda yang inginkan rasa sotong kembang yang lembut dan sedap apa kata anda cuba langkah-langkah untuk siang sotong yang sis kongsikan di bawah ini.
Saya cuma tahu nak lembutkan sotong guna ubat sotong atau air abu jer tapi tak pernah ler buat sendiri. Cara Untuk Membuat Sotong Kembang Jadi Lembut Bila Dibuat Sambal Sotong Youtube. Lebih-lebih lagi sotong masak sambal tumis cukup rasa pedas manis dan masamnya.
Sedapnya masakan berasaskan sotong kembang. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. 7 Langkah Mudah Nak Siang Sotong Kembang Supaya Lebih Sedap Lembut Dan Tak Berbau.
Semasa membersihkan sotong kering pagi tadi saya tergerak hati untuk berkongsi cara paling selamat merendam sotong kering supaya kembang dan lembut. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Sebenarnya ada cara untuk siang sotong kembang ni.
Kemudian kita sediakan air untuk merendam sotong tersebut dengan nisbah 1 air abu dan 10 air bersih 110. Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong. Ingat ye kalau nak cepat cuma gunakan air panas yang mendidih gunakan masa masak di atas iaitu sama 1-3 minit sajatapi kalau masak masala yang sedap maka elok masak sotong dalam renehan iaitu.
Bancuh dulu soda tu dengan air paip baru masukkan sotong kering kena menutupi semua sotong. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Ketika hamp ir dengan raya saya tidak mahu terlalu sibuk di dapur sehingga keletihan untuk beribadah terutama di malam raya.
Tumis bahan kisar sehingga garing. Jika menggunakan abu jang sukatannya 1-2 ketul abu jang dengan air 10 liter. Selepas itu Potong sotong kembang ikut keselesaan.
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan dalam bawang yang ditumis. Bukan boleh main potong cuci dan masak je.
Cara Hilangkan Hanyir Sotong Kembang. Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong. Rupanya sedikit kembang berbanding sotong biasa.
Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. Caranya dengan menarik dengan perlahan-lahan supaya lapisan ini dapat ditarik dengan cantik. Sangat enak dimakan bersama nasi lemak atau nasi putih namun cara penyediaannya dikatakan agak sedikit leceh.
Sambal Sotong Kembang Dan Petua Nak Bagi Lembut Mydapur Panas. Jom layan resepi yang saya gunakan di bawah ini dan juga jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen youtube. Biasanya kalau buat sambal tumis sotong ni saya gunakan sotong kembang jer terus.
Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Boleh masukkan garam dan gula secukupnya. Bagi yang inginkan sotong nampak lebih bersih anda boleh membuang lapisan luar epidermis sotong yang berwarna merah.
Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Pertama Kali Masak Sotong Kembang Wanita Salah Tekan Pressure Cooker Sotong Terus Hilang.
Masak sotong dengan api dapur yang sederhana cara simmering atau reneh sekurang-kurangnya selama 45 minit. Ubat ni berharga rm050 seketul. Nak masak resepi sambal sotong kembang ni mesti perlukan sotong sebagai bahan utama.
Tapi sotong yang kita akan gunakan untuk memasak resepi ni ialah sotong kembang. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang. Masukkan sotong kerisik dan air.
Akak pun cuba rendam 1 sudu besar soda 5 keping sotong kering dan air paip. 3 Masukkan kacang tanah gula garam dan air asam jawa. Ada yang mengatakan bahawa dengan membuang lapisan epidermis ini dapat menjadikan sotong lebih lembut ketika dimasak.
Buang biji dan blanderkan dalam bekas bawang tadi. Mesti ada segelintir daripada kita yang tak kenal rupa sotong kembang ni kan. CARA SELAMAT MERENDAM SOTONG KERING.
Masukkan cili kisar dan kacau rata dan masak hingga cili naik minyak. Ada terbaca gak kata guna soda bicarbonate akak pun cubalah 2 minggu lepas. Seeking kenyal tapi lembut bila digigit.
Bila disebut sahaja sotong kembang pasti ramai menggemari hidangan ini yang biasa dimasak sebagai sambal tumis. Cili kering pula rebus dulu bagi lembut dan toskan. Bila akak search kat google ada pelbagai cara lagi orang guna nak lembutkan sotong kering ni.
Kelmarin first time buat sambal gunakan sotong kering ni. Try kali ke 2 Nadz just rendam 4 jam saja. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang.
Bagi memastikan sotong benar benar lembut saya merendam sekurang kurangnya 6 jam atau semalaman dengan air abu dan air paip dalam nisbah 110 bahagian diikuti dengan air panas selama lagi 1 jam sebelum dipotong untuk dimasak. Saya sendiri memang suka makan sotong kering yang rasanya memang sedap berbanding dengan sotong rendam. Cara nak menyediakan sotong kembang bermula dengan membasuh dahulu sotong kering dengan air yang bersih yang terbaik di basuh 3 kali.
Cara Melembutkan Sotong Rendam Gerenti Tak Liat Youtube
Kelas Masakan Jsyam Jom Kita Buat Sotong Kembang Sendiri
Tertunailah Hasrat Di Hati Petua Cara Untuk Melembutkan Sotong Kering
Inilah Cara Mudah Siang Sotong Kembang Sedap Buat Sambal Tumis Sotong Semua Semua Semuanya
Tip Masak Sambal Sotong Kembang Supaya Tak Liat Sambal Pekat Sedap Vanilla Kismis
Tidak ada komentar