Social Items

Kalau tak der pressure cooker rebuslah sampai lembut. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.


Amie S Little Kitchen Cara Masak Sambal Sotong Kering Cumi Cumi

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.

Kenapa kena rendam sotong kering. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Amik masa berejam jugak la nak dapatkan hasil seperti di atas tu. Kemudian Kjee tukarkan airnya dan rendam semalaman.

Ya lah mana lengkap hidangan tengahari kalau sekadar lauk Gulai Kepala Ikan Kerisi jer di SINI mesti ada lauk lain yang jenis kering dan sayuranBila dah confirm jer nak masak sambal tumis saya mula menyediakan bahan bahannya. Tapi bila tengok resepi rupanya nak bagi lembut kena rebus banyak jugak la cari macam mana tips nak bagi lembutkan sotong ni ada orang rendam pakai ubat ubat macam mana tak tahu la tapi bagi sis tak rendam pakai ubat rendam secara biasa sudah sis rendam semalaman lepas tu. Kalau dulu mmg ia beto2 kering tp skrg tak berapa nk kering sbb permintaan tinggi di pasaran.

Kemudian famous dengan sambal sotong kering pulak. Jika nak masak malam kena gunakan 2 biji ubat sotong. Kalau nak bubuh kacang tanah pun boleh jugak.

Pagi tadi Kjee potong2 dan rebus guna pressure cooker. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti. Lepas tu bubuh air dan ubat sotong akan cair dengan sendiri dan biarkan air menutupi sotong tadi.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. Memang proses ni agak leceh bila korang telebih masa rendam sotong dengan ubatnya tu maka sotong akan jadi berabu kepada ubat tersebut.

Akak pun cuba rendam 1 sudu besar soda 5 keping sotong kering dan air paip. Kemudian bilas sotong tadi. Bancuh dulu soda tu dengan air paip baru masukkan sotong kering kena menutupi semua sotong.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Dalam memikirkan lauk pauk untuk makan tengahari untuk Farhan dan As saya teringatkan sotong ini. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang.

Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. Biasa mkn dgn nasi putih biasa ni je. Air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang.

Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong kurang berlendir berbuih. Asyik kalau makan soranglepas tu entah kenapa tiba-tiba dah jadi tak berminat nak makan. Nak sedap korang kena cubalah sendiri ya.

Nama sotong ni sebenarnya sotong cumit. Bolehlah dimasak atau disimpan ke dalam freezer. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. SAMBAL SOTONG KERING Kjee rendam sotong kering dengan ubatnya selama kira2 dua jam. Ingat dulu wani suka sangat makan snek yang berasaskan sotong kering suka sangat.

Masukkan pula ubat sotong yg macam kapur putih tu. Kalau masak sambal sotong kering akak selalunya masak nasi lemak sekalijarang akak beli sotong kembang tuselalu beli yang kering pastu rendam dengan ubat diaselalunya kena rendam semalaman. Petua abah kalau nak dapatkan sotong tu lembut kena rendam dulu dengan air panas atau masak selama 10 minit bagi lembutkan sotong tu.

Kalau resepi asal Amies Kitchen tu sotong tu di rendam semalam tapi Sis rebus sekejap kemudian cuci. Esoknya masaklah sambal sotong kering alhamdulliah tak liat dan masa masak pun tak lama macam dulu. Kalau masak sambal sotong kering akak selalunya masak nasi lemak sekalijarang akak beli sotong kembang tuselalu beli yang kering pastu rendam dengan ubat diaselalunya kena rendam semalaman.

Kemudian bilas sotong tadi. Kemudian bilas sotong tadi. Sebab sotong ni kena rendam lama2 nak kasik kembang.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Kalau saya senang je jawab. Ini sotong kering yang kasik rendam tu.

Rendam pula sotong dengan air. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Try kali ke 2 Nadz just rendam 4 jam saja.

Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Semua Sis ikut bahan dan cara masak cuma bab cuci sotong je Sis ikut mana yang sempat. 7 Rendam dalam air yang.

Seeking kenyal tapi lembut bila digigit. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam.

1 genggam cili kering direndam air panas dan dikisar 2 ekor sotong kering. Dengan menggunakan cara ini air rendaman sotong kurang berlenfir berbuih. Mmg kena dah sgt2 dah tu pasang tumis sotong cumit ni dgn nasi lemak.

Resepi ni pun Sis amik dari Amies Kitchen. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Ada ubat khas yang digunakan untuk rendam sotong.

Dgn nasi tak lemak pn sdp. Nk lg sdp tmuis tu bagi pekat dan lagi sdp bila kita perangat dua tiga kali. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.

Admin rendam 6 keping sotong kering. Jadi dengarlah kata ai bagi yang newbie nak masak sambal sotong kering ni. Saya sendiri memang suka makan sotong kering yang rasanya memang sedap berbanding dengan sotong rendam.

Kalau nak masak pagi esok cukup gunakan satu ajetapi rendam sebelah malam atau subuh pagi. Kalau dulu tak berapa nak pandai masak sambal sotong kering ni. Bagi memastikan sotong benar benar lembut saya merendam sekurang kurangnya 6 jam atau semalaman dengan air abu dan air paip dalam nisbah 110 bahagian diikuti dengan air panas selama lagi 1 jam sebelum dipotong untuk dimasak.

Kenapa panggil sotong rendam errkk. Rendam semalaman pagi esok bersihkan dan potong kecil. Kalau nak bubuh kacang tanah pun boleh jugakBahan-bahan 2 ekor sotong kering-direndam semalaman dengan ubat dia-kalau nak yg kembang pun bolehlepas tu potong kecil.

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Kena rendam betul2 baru la sotong tu tak liat bila dimasak nanti.


Cara Untuk Lembutkan Sotong Kering


Amie S Little Kitchen Cara Masak Sambal Sotong Kering Cumi Cumi


Tertunailah Hasrat Di Hati Petua Cara Untuk Melembutkan Sotong Kering


Cara Untuk Lembutkan Sotong Kering


Tertunailah Hasrat Di Hati Petua Cara Untuk Melembutkan Sotong Kering


Kenapa Kena Rendam Sotong Kering

Kalau tak der pressure cooker rebuslah sampai lembut. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.


Amie S Little Kitchen Cara Masak Sambal Sotong Kering Cumi Cumi

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.

Kenapa kena rendam sotong kering. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Amik masa berejam jugak la nak dapatkan hasil seperti di atas tu. Kemudian Kjee tukarkan airnya dan rendam semalaman.

Ya lah mana lengkap hidangan tengahari kalau sekadar lauk Gulai Kepala Ikan Kerisi jer di SINI mesti ada lauk lain yang jenis kering dan sayuranBila dah confirm jer nak masak sambal tumis saya mula menyediakan bahan bahannya. Tapi bila tengok resepi rupanya nak bagi lembut kena rebus banyak jugak la cari macam mana tips nak bagi lembutkan sotong ni ada orang rendam pakai ubat ubat macam mana tak tahu la tapi bagi sis tak rendam pakai ubat rendam secara biasa sudah sis rendam semalaman lepas tu. Kalau dulu mmg ia beto2 kering tp skrg tak berapa nk kering sbb permintaan tinggi di pasaran.

Kemudian famous dengan sambal sotong kering pulak. Jika nak masak malam kena gunakan 2 biji ubat sotong. Kalau nak bubuh kacang tanah pun boleh jugak.

Pagi tadi Kjee potong2 dan rebus guna pressure cooker. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti. Lepas tu bubuh air dan ubat sotong akan cair dengan sendiri dan biarkan air menutupi sotong tadi.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. Memang proses ni agak leceh bila korang telebih masa rendam sotong dengan ubatnya tu maka sotong akan jadi berabu kepada ubat tersebut.

Akak pun cuba rendam 1 sudu besar soda 5 keping sotong kering dan air paip. Kemudian bilas sotong tadi. Bancuh dulu soda tu dengan air paip baru masukkan sotong kering kena menutupi semua sotong.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Dalam memikirkan lauk pauk untuk makan tengahari untuk Farhan dan As saya teringatkan sotong ini. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang.

Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam. Biasa mkn dgn nasi putih biasa ni je. Air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang.

Dengan gunakan cara ni air rendaman sotong kurang berlendir berbuih. Asyik kalau makan soranglepas tu entah kenapa tiba-tiba dah jadi tak berminat nak makan. Nak sedap korang kena cubalah sendiri ya.

Nama sotong ni sebenarnya sotong cumit. Bolehlah dimasak atau disimpan ke dalam freezer. Rendam sotong kering dalam air yang dicampur soda bikarbonat 1-2 sudu kecil bergantung pada kuantiti air selama 2-3 jam atau sehingga sotong kembang.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. SAMBAL SOTONG KERING Kjee rendam sotong kering dengan ubatnya selama kira2 dua jam. Ingat dulu wani suka sangat makan snek yang berasaskan sotong kering suka sangat.

Masukkan pula ubat sotong yg macam kapur putih tu. Kalau masak sambal sotong kering akak selalunya masak nasi lemak sekalijarang akak beli sotong kembang tuselalu beli yang kering pastu rendam dengan ubat diaselalunya kena rendam semalaman. Petua abah kalau nak dapatkan sotong tu lembut kena rendam dulu dengan air panas atau masak selama 10 minit bagi lembutkan sotong tu.

Kalau resepi asal Amies Kitchen tu sotong tu di rendam semalam tapi Sis rebus sekejap kemudian cuci. Esoknya masaklah sambal sotong kering alhamdulliah tak liat dan masa masak pun tak lama macam dulu. Kalau masak sambal sotong kering akak selalunya masak nasi lemak sekalijarang akak beli sotong kembang tuselalu beli yang kering pastu rendam dengan ubat diaselalunya kena rendam semalaman.

Kemudian bilas sotong tadi. Kemudian bilas sotong tadi. Sebab sotong ni kena rendam lama2 nak kasik kembang.

Keluarkan sotong dan buang campuran air tadi. Kalau saya senang je jawab. Ini sotong kering yang kasik rendam tu.

Rendam pula sotong dengan air. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Try kali ke 2 Nadz just rendam 4 jam saja.

Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Semua Sis ikut bahan dan cara masak cuma bab cuci sotong je Sis ikut mana yang sempat. 7 Rendam dalam air yang.

Seeking kenyal tapi lembut bila digigit. Setelah 6 jam sotong dah pun kembang. Rendam pula sotong dengan air panas atau suam untuk lebih kurang 1 jam.

1 genggam cili kering direndam air panas dan dikisar 2 ekor sotong kering. Dengan menggunakan cara ini air rendaman sotong kurang berlenfir berbuih. Mmg kena dah sgt2 dah tu pasang tumis sotong cumit ni dgn nasi lemak.

Resepi ni pun Sis amik dari Amies Kitchen. Rendam semalaman untuk hasil yang lebih baik. Ada ubat khas yang digunakan untuk rendam sotong.

Dgn nasi tak lemak pn sdp. Nk lg sdp tmuis tu bagi pekat dan lagi sdp bila kita perangat dua tiga kali. Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam.

Admin rendam 6 keping sotong kering. Jadi dengarlah kata ai bagi yang newbie nak masak sambal sotong kering ni. Saya sendiri memang suka makan sotong kering yang rasanya memang sedap berbanding dengan sotong rendam.

Kalau nak masak pagi esok cukup gunakan satu ajetapi rendam sebelah malam atau subuh pagi. Kalau dulu tak berapa nak pandai masak sambal sotong kering ni. Bagi memastikan sotong benar benar lembut saya merendam sekurang kurangnya 6 jam atau semalaman dengan air abu dan air paip dalam nisbah 110 bahagian diikuti dengan air panas selama lagi 1 jam sebelum dipotong untuk dimasak.

Kenapa panggil sotong rendam errkk. Rendam semalaman pagi esok bersihkan dan potong kecil. Kalau nak bubuh kacang tanah pun boleh jugakBahan-bahan 2 ekor sotong kering-direndam semalaman dengan ubat dia-kalau nak yg kembang pun bolehlepas tu potong kecil.

Masukkan sotong kering yang keras lagi tu ke dalam campuran air tadi dan biarkan direndam selama 6 jam. Kena rendam betul2 baru la sotong tu tak liat bila dimasak nanti.


Cara Untuk Lembutkan Sotong Kering


Amie S Little Kitchen Cara Masak Sambal Sotong Kering Cumi Cumi


Tertunailah Hasrat Di Hati Petua Cara Untuk Melembutkan Sotong Kering


Cara Untuk Lembutkan Sotong Kering


Tertunailah Hasrat Di Hati Petua Cara Untuk Melembutkan Sotong Kering


Show comments
Hide comments

Tidak ada komentar

close